Наукові доповіді НАУ
головна

2011 лютий — № 1 (23)

У цьому номері представлені рубрики:

Біологія, біотехнологія, екологія
Агрономія (ґрунтознавство, землеробство, агрохімія, рослинництво, захист рослин, овочівництво, плодівництво)
Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва
Лісівництво і декоративне садівництво
Техніка та енергетика АПК
Біологія, біотехнологія, екологія
АНАЛІЗ ФІЛОГЕНЕТИЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ РОДУ AESCULUS L. ЗА ДОПОМОГОЮ IRAP-PCR PDF
Виявлені поліморфні ампліфікони, розраховані показники середньої гетерозиготності, частоти зустрічання алелів, ефективної кількості алелів, інформаційний коефіцієнт Шенона, генетичні дистанції за Неєм свідчать про суттєве розмаїття генетичного матеріалу в межах роду Aesculus L. та можливість ефективного ДНК-профілювання генотипів гіркокаштанів за допомогою IRAP-PCR.
ДИНАМІКА РОСТУ МОЛОДІ РИБ ТА ЛИЧИНОК БЕЗХВОСТИХ АМФІБІЙ ЗА ДІЇ ІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ PDF
Встановлено загальні закономірності впливу забруднення водного середовища важкими металами на питому швидкість росту, ефективність трансформації енергії, величину енергії, накопиченої в біомасі, на одиницю її потоку. Істотні порушення структури енергетичного балансу в риб і личинок амфібій в токсичному середовищі, вплив величини раціону на результати еко-токсикологічних експериментів були оцінені в умовах різного рівня токсичних впливів.
ВИЯВЛЕННЯ ВІРУСНИХ ХВОРОБ У ПЛОДОВИХ ТІЛАХ ПЕЧЕРИЦІ ДВОСПОРОВОЇ (J.Lge) lmbach) PDF
Вивчено вірусні хвороби печериці двоспорової (Agaricus bisporus) (J. Lge) Imbach). Запроваджено методику ідентифікації длРНК, виділених із симптомних та із безсимптомних плодових тіл печериці двоспорової.
ДИНАМІКА СКЛАДУ ФІТОПЛАНКТОНУ МОРСЬКОЇ ВОДИ І АЛЬГОЦЕНОЗИ ШКІРНИХ ПОКРИВІВ ДЕЛЬФІНІВ (TURSIOPS TRUNCATUS) У ПРИБЕРЕЖНИХ ВОЛЬЄРАХ (ЧОРНЕ МОРЕ, БУХТА КОЗАЧА)PDF
Досліджувався видовий склад фітопланктону морської води та альгоценозів шкірних покровів дельфінів у прибережних вольєрах протягом декількох сезонів. Показано, що альгофлора в цих умовах характеризувалася різноманітністю форм із перевагою діатомових водоростей. Пік розвитку мікроводоростей у фітопланктоні спостерігався в літній період. Обговорювалась можливість використання планктонних мікроводоростей у моніторингу якості води в місцях проживання морських тварин, які утримуються в умовах океанаріумів і дельфінаріїв, а також вивчення ролі мікроводоростей в патології дельфінів.
Агрономія (ґрунтознавство, землеробство, агрохімія, рослинництво, захист рослин, овочівництво, плодівництво)
ВПЛИВ СИДЕРАТУ І СПОСОБІВ ОСНОВНОГО ОБРОБІТКУ ГРУНТУ НА ОБ’ЄМНУ МАСУ ТА ВОДОСПОЖИВАННЯ ПОСІВІВ КАРТОПЛІ PDF
Наведено результати досліджень щодо впливу післяжнивного сидерату редьки олійної й безполицевих способів основного обробітку на об'ємну масу грунту, запаси продуктивної вологи і водоспоживання посівів картоплі.
АКТИВНІСТЬ АНТИТОКСИДАНТНИХ ФЕРМЕНТІВ ЗЕРНІВОК ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ І СІМ’ЯНОК СОНЯШНИКУ ЗА ПЕРЕДПОСІВНОЇ ОБРОБКИ НАСІННЯ ДИСТИНОЛОМ PDF
Встановлено, що обробка посівного матеріалу розчином дистинолу в концентрації 0,25 % підвищує активність супероксиддисмутази та пероксидази на всіх етапах формування насіння соняшнику. У зернівках пшениці озимої виявлено схожу закономірність: у варіанті з передпосівною обробкою насіння дистинолом у концентрації 0,004% активність супероксиддисмутази та пероксидази була суттєво вищою контрольного варіанту впродовж всього періоду дозрівання.
ВПЛИВ РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ РОСЛИН НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ МОРКВИ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ PDF
Показано вплив обробки насіння та сходів моркви регуляторами росту рослин емістимом С, епіном, цирконом і сумішшю епіну з цирконом на врожайність моркви Оленка й Осіння королева та якісні показники свіжої продукції.
ЕФЕКТИВНІСТЬ МІЖРЯДНИХ ОБРОБІТКІВ ҐРУНТУ В ПОСІВАХ БУРЯКІВ КОРМОВИХPDF
Встановлено, що міжрядні обробітки ґрунту впродовж вегетації буряків кормових сприяють збільшенню їх урожайності та збору сухої маси, підвищенню в коренеплодах азоту, фосфору та калію, проте найбільша цукристість коренеплодів спостерігається без розпушування ґрунту за внесення післясходових гербіцидів.
ДИНАМІКА ПОЯВИ СХОДІВ БУР’ЯНІВ В АГРОФІТОЦЕНОЗІ ГОРОХУPDF
Наведено результати досліджень щодо впливу систем землеробства та систем обробітку ґрунту на динаміку появи сходів бур’янів у посівах гороху
УРОЖАЙНІСТЬ ГІБРИДІВ ПОМІДОРА НЕЗАБУДКА F1 ТА КОНСУЕЛО F1 У ЗИМОВІЙ ТЕПЛИЦІ ЗАЛЕЖНО ВІД НАСІННЯ, ОТРИМАНОГО В РІЗНИХ УМОВАХ ВИРОЩУВАННЯPDF
Висвітлено результати досліджень впливу умов вирощування гібридного насіння помідора на урожайність потомства у зимовій гідропонній теплиці.
КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ ВИРОБНИЦТВА І ЗАСТОСУВАННЯ МІКОБІОПРЕПАРАТІВPDF
Встановлено, що одним з ефективних і нових напрямів захисту рослин від хвороб є індукування їх захисних механізмів. Вивчено різні речовини, які мають елісіторні властивості і визначено, що перспективним є застосування хітину та його похідних. Доступним джерелом одержання хітину і глюканів можуть бути гриби. Обґрунтовано технологію отримання мікобіопрепарату біофунгіцид мікосан на основі грибних глюканів та обґрунтована біологічна ефективність застосування його на різних сільськогосподарських культурах.
ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА СПОСОБІВ ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ СУБСТРАТІВ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ КСИЛОТРОФНИХ ГРИБІВ PDF
Досліджено мікробіологічні показники та врожайність субстрату за різних способів термічної обробки на прикладі гливи звичайної (Pleurotus ostrеatus (Jacq.: Fr.) Kumm). Встановлено, що найвищу врожайність забезпечує технологія аеробної ферментації в камерах до 5 тонн, яка дає можливість знизити собівартість продукції та пристосувати технологічний процес до вимог малого і середнього бізнесу
ФЕНОЛОГІЧНА ПОЛІМОРФНІСТЬ ПОПУЛЯЦІЇ ЯБЛУНЕВОЇ ПЛОДОЖЕРКИ CYDIA POMONELLA L. PDF
Встановлено, що популяція яблуневої плодожерки складається з феромонних екотипів, яким притаманні особливості фенології. Структура популяції за цим показником змінюється впродовж сезону вегетації. Генетична гетерогенність популяції зумовлює полиморфність фенологічних характеристик, що є матеріалом для природного добору в умовах змін клімату.
ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ, ЦІНИ Й КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СУНИЧНИХ ВИН PDF
Встановлено, що у формуванні ціни та конкурентоспроможності суничних вин важливу роль відіграє сорт суниці, з якого вони приготовлені.
ОЦІНКА БОБІВ-ЛОПАТОК КВАСОЛІ ОВОЧЕВОЇ РІЗНИХ СОРТІВ ЗА ОСНОВНИМИ БІОХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ PDF
Наведено результати вивчення сортів квасолі овочевої за вмістом поживних речовин в бобах у фазу технічної стиглості. Виділено кращі сорти, які можна рекомендувати для вирощування в умовах Правобережного Лісостепу України.
ВПЛИВ СУМІШІ РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ ХЛОРМЕКВАТХЛОРИДУ І ТРЕПТОЛЕМУ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ ОЛІЇ СОНЯШНИКУ PDF
Наведено результати досліджень впливу суміші хлормекватхлориду і трептолему на продуктивність та якість олії соняшнику. Встановлено, що під її впливом зростали врожайність та вміст в олії лінолевої кислоти. Якість одержаної олії істотно залежала також від погодних умов вегетації.
Технології виробництва і переробки продукції тваринництва
ХАРАКТЕРИСТИКА ЗМІН СТРУКТУРНО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПРЕСЕРВІВ ІЗ ПРІСНОВОДНОЇ РИБИ PDF
Визначено зміни структурно-механічних властивостей пресервів з товстолобика при додаванні до нього кислот і ферменту. Наведено дані експериментальних досліджень щодо глибини занурення індентора в пресерви, його щільності та відносної сили пенетрації. Встановлено закономірності зміни структурно-механічних властивостей пресервів з товстолобика в процесі їх дозрівання, активованого впливом ферментів та кислот.
ІНТЕНСИВНІСТЬ ОБМІНУ ВУГЛЕВОДІВ У ПОРОСЯТ-СИСУНІВ ЗА РІЗНИХ ДОЗ ЦИНКУ І ХРОМУ В РАЦІОНІ PDF
Zn+2 і Cr+3, введені до раціону поросят-сисунів, регулюють вміст інсуліну та обмін вуглеводів, підвищуючи інтенсивність аеробних процесів, концентрацію піровиноградної кислоти в плазмі крові та активність лактатдегідрогенази і глюкозо-6-фосфатдегілрогенази в еритроцитах. Обґрунтовано застосування добавок до раціону Zn до 100 мг/кг, Cr+3 до 1,5 мг/кг для нормалізації та інтенсифікації обміну вуглеводів в організмі підсисних поросят.
Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва
ЗМІНИ У ФЕРМЕННИХ БІОГЕОЦЕНОЗАХ І ПОКАЗНИКИ КРОВІ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ PDF
Представлені результати диспансерного обстеження поголів’я великої рогатої худоби навчально-дослідних господарств НУБіП України та виявлені зміни у ферменних біогеоценозах, їх патогенність залежно від впливу і поєднання антропогенних факторів.
Лісівництво та декоративне садівництво
ЛІСОВІ КУЛЬТУРИ ДЕРЕВНИХ ПОРІД АЗОТОНАГРОМАДЖУВАЧІВ НА ВІДВАЛЬНИХ ЛІТОЗЕМАХ БУРОВУГІЛЬНИХ РОДОВИЩ ЛІСОСТЕПОВОЇ ЗОНИ УКРАЇНИ PDF
Показано, що на відвальних літоземах акацію білу доцільно вирощувати як головну лісотвірну породу, a маслинку вузьколисту та обліпиху крушино- видну – в насадженнях меліоративного та декоративного призначення.
ФЕНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ РОСЛИН КАШТАНА ЇСТІВНОГО (CASTANEA SATIVA MILL.) В ЕКОЛОГІЧНИХ УМОВАХ КИЇВСЬКОГО МЕГАПОЛІСУ PDF
Визначено строки настання фенологічних фаз розвитку рослин каштана їстівного в умовах Київського мегаполісу. Встановлено, що його кліматичні умови сприятливі для масового вирощування рослин у природних екосистемах.
ВПЛИВ БІОТИЧНИХ ФАКТОРІВ НА СТАН ПАРКОВО-ВУЛИЧНИХ НАСАДЖЕНЬ ДЕРЕВ КАШТАНА PDF
Встановлено, що поява фітопатогенних грибів на листі дерев каштана запобігає його ушкодженню мінуючою міллю Cameraria ohridella. Така взаємодія визначає стан дерев каштана наприкінці вегетаційного періоду. Спори фітопатогенних грибів, потрапляючи в повітря поблизу насаджень каштана, спричиняють його контамінацію, рівень якої перевищує фоновий в 2 рази.
ХІД РОСТУ ЧИСТИХ МОДАЛЬНИХ ДЕРЕВОСТАНІВ М’ЯКОЛИСТЯНИХ ПОРІД ПОЛІССЯ УКРАЇНИ PDF
Наведено результати моделювання ходу росту деревостанів м’яколистяних деревних порід. Представлено нормативно-довідкові таблиці ходу росту чистих модальних осикових та березових деревостанів Полісся України.
Техніка та енергетика АПК
ВИЗНАЧЕННЯ УМОВИ НЕЕФЕКТИВНОСТІ ПРОДАЖУ КОНФІДЕНЦІЙНОЇ ІНФОРМАЦІЇ PDF
Обгрунтовано актуальність урахування людського чинника при моделюванні систем захисту інформації в автоматизованих системах. Побудовано математичну модель для дослідження процесів його впливу на витік конфіденційної інформації. Визначено умову, що виключає формування мотиву продажу конфіденційної інформації секретоносієм.

© 2005-2011 Національний університет біоресурсів і природокористування України. Посилання при цитуванні є обов´язковими.