|
В.А. Колтунов, доктор сільськогосподарських наук,
Київський національний торговельно-економічний університет,
Н.І. Войцешина, В.Г. Костюченко,Інститут картоплярства,
О.О. Тарасенко, кандидат сільськогосподарських наук,
Національний аграрний університет
Наведено результати дворічних досліджень з вивчення впливу різних норм мінеральних добрив на якість картоплі, призначеної для переробки. Встановлено, що збільшення норм добрив, за умови оптимального співвідношення елементів живлення, не погіршує якість картоплі та її придатності до переробки.
Картопля, мінеральні добрива, вміст сухої речовини та крохмалю, картоплепродукти.
Останнім часом в Україні активно почала розвиватись галузь промислової переробки картоплі. Переробні підприємства для виробництва картоплепродуктів використовують закордонні сорти картоплі, для вирощування яких розроблена відповідна технологія. В Україні проводиться робота з виведення сортів, придатних до переробки, та використання їх переробними підприємствами для виробництва картоплепродуктів (чіпси, картопля фрі та ін.).
Одним із елементів існуючої технології вирощування картоплі, призначеної для переробки, є внесення високих норм мінеральних добрив, яке забезпечує значні врожаї картоплі та максимальний вихід кондиційних бульб [1]. Проте реакція сортів картоплі вітчизняної селекції на високі норми добрив вивчена недостатньо. Більшість дослідників стверджують, що збільшення норм добрив підвищує врожайність, але одночасно знижує вміст сухих речовин і крохмалю і призводить до накопичення нітратів у бульбах [2]. Інші запевняють, що в деяких дослідженнях співвідношення між елементами живлення у варіантах з високими нормами добрив відрізнялось від оптимального і не враховувались агрохімічні показники ґрунту. Тому нами були проведені дослідження щодо вивчення високих норм мінеральних добрив при збереженні в усіх варіантах досліду оптимального співвідношення між елементами живлення на дерново-середньопідзолистих супіщаних грунтах (N:P:K=1:1:1,5) [3,4,5].
Метою досліджень було вивчення впливу високих норм добрив на якість картоплі, призначеної для переробки, та виготовлених з неї картоплепродуктів.
Умови та методика досліджень. Дослідження проводились протягом 2003-2004 рр. в Інституті картоплярства УААН в умовах Полісся України.
Грунт дослідної ділянки дерново-середньопідзолистий супіщаний. Глибина орного шару 20-22 см. Вміст гумусу в грунті 1,54-1,99 %, вміст рухомих форм фосфору 8,5-14,2, калію 10,2-14,8 мг на 100 г грунту.
Погодні умови вегетаційного періоду в роки досліджень характеризувались недостатньою кількістю опадів в період формування бульб. Температура повітря протягом усього періоду вегетації в 2003 р. була значно вищою, а в 2004 р. нижчою за середню багаторічну.
Експериментальна робота проводилась шляхом закладання польових дослідів та проведення лабораторних аналізів.
Схема досліду була такою:
Дослід проводився на сортах Загадка і Фантазія. Повторність досліду чотириразова, загальна площа ділянки 25,2 м2, облікова 22,4 м2. Агротехніка загальноприйнята.
Результати досліджень. Результати дослідженнь показали, що збільшення норм добрив підвищило рівень урожайності в обох досліджуваних сортів. Середня урожайність бульб картоплі в контрольному варіанті сорту Фантазія була 198 ц/га, сорту Загадка 103 ц/га (табл.1). При збільшенні норми добрив урожайність підвищилась у сорту Фантазія на 28-99 ц/га (14,1-50,0 %), у сорту Загадка на 28-77 ц/га (27,2-74,8 %) порівняно з контролем, що значно перевищує найменшу істотну різницю.
Вміст крохмалю та сухої речовини при збільшенні норм добрив залишався майже незмінним (різниця між варіантами не перевищувала НІР). При підвищенні норм добрив у бульбах картоплі обох досліджуваних сортів спостерігалось збільшення вмісту нітратів, проте навіть у варіанті з найвищою нормою добрив цей показник був значно нижчим, ніж допускається санітарними нормами.
|
Одним з основних біохімічних показників, який визначає якість готового продукту до переробки, є вміст у бульбах картоплі редукуючих цукрів. За існуючими стандартами, картопля вважається придатною до переробки, якщо вміст редукуючих цукрів у бульбах не перевищує 0,25 %.
В обох досліджуваних сортів протягом усього періоду зберігання вміст редукуючих цукрів був значно нижчим гранично допустимого рівня. Так, у сорту Фантазія цей показник коливався від 0,06-0,08 % перед закладанням на зберігання до 0,14-0,16 % після 6 місяців зберігання (табл. 2). У сорту Загадка вміст редукуючих цукрів коливався відповідно від 0,08-0,11 до 0,12-0,15 %.
Підвищення норм мінеральних добрив дещо збільшувало вміст редукуючих цукрів, проте це не погіршило якість виготовлених картоплепродуктів.
|
Перед закладанням картоплі на зберігання якість виготовлених із неї продуктів була високою: чіпси 8,0 балів (найвищий бал якості 9), картопля фрі 4,5-5 балів (найвищий бал якості 5) (табл. 3).
|
Під час зберігання, в результаті накопичення в бульбах редукуючих цукрів, якість картоплепродуктів дещо знижувалась, проте навіть після 6 місяців зберігання якість картоплепродуктів залишалась задовільною (мінімальний бал придатності для чіпсів 7 балів, для картоплі фрі 3 бали).
При збільшенні норм добрив спостерігалась тенденція до зниження якості картоплепродуктів (на 0,2-0,5 балів), але незначне.
Влияние различных норм минеральных удобрений на качество картофеля, предназначенного для переработки
В.А. Колтунов, Н.И. Войцешина, В.Г. Костюченко, О.А. Тарасенко
Представлены результаты двулетних исследований по изучению влияния различных норм минеральных удобрений на качество картофеля, предназначенного для переработки. Установлено, что увеличение норм удобрений, при соблюдении оптимального соотношения элементов питания, не ухудшает качество картофеля и его пригодность к переработке.
Influence of various norms of mineral fertilizers on potato quality, destined for processing
V.A. Koltunov, N.I. Voitseshina, V.G. Kostuchenko, O.A. Tarasenko
Results of biannual researches on studying of influence of mineral fertilizers various norms on potato quality, destined for processing, have been submitted. It has been established that the augmentation of fertilizers’ norms didn’t worsen potato quality and its suitability to processing at observance of optimum interrelation of feeding elements.
© 2005-2006 Національний аграрний університет |