Наукові доповіді НАУ
головна

2006 березень — №1

У цьому номері представлені рубрики:

Природничі науки (хімія, фізика, математика, біологія, інформатика)
Генетика, біотехнологія, екологія
Агрономія (ґрунтознавство, землеробство, агрохімія, рослинництво, захист рослин, овочівництво, плодівництво)
Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
Ветеринарна медицина
Якість і безпека сільськогосподарської продукції
Лісівництво
Механізація і електрифікація сільськогосподарського виробництва
Економіка і організація сільськогосподарського виробництва
Природничі науки (хімія, фізика, математика, біологія, інформатика)
Біологічні особливості фітопатогенного некротрофного гриба Botrytis cinerea Pers.HTMLPDF
Проаналізовано результати вивчення біологічних особливостей Botrytis cinerea Pers. — збудника сірої гнилі рослин. Встановлено, що у різних екологічних умовах патоген здатний продукувати маловідомі морфологічні структури: мікроконідії, хламідоспори та мікросклероції. Вперше виявлено новий тип продукування хламідоспор. Акцентовано увагу на наявність у гриба телеоморфи і роль деяких структур у біологічному циклі розвитку гриба та в розумінні епідеміології хвороби.
Pythium ultimum var. ultimum Trow — збудник пітіозної кореневої гнилі Brassica napus L.HTMLPDF
У посівах ярого ріпаку у фазі два-чотири справжніх листочки відмічено розповсюдження кореневих гнилей до 60%, розвиток хвороби досягав 20%. Основна частина (45 %) уражених рослин мала ознаки пітіозної кореневої гнилі. Найбільш розповсюдженим збудником виявився P. ultimum var. ultimum. Досліджено деякі біологічні особливості збудника.
Оптимізація агроландшафтів як шлях збереження біорізноманіття в Лісостепу УкраїниHTMLPDF
Показано чинники, які суттєво впливають на розвиток та поширення фіторізноманіття в агроландшафтах Лісостепу України, шляхи його збереження та оптимізації в умовах антропогенезу.
Генетика, біотехнологія, екологія
Оцінка складових генофонду картоплі за перспективністю виділення джерел стійкості проти сухої фузаріозної гниліHTMLPDF
Розглянуто та встановлено перспективність складових генофонду картоплі для пошуку і створення джерел стійкості проти сухої фузаріозної гнилі.
Застосування енергії електро-магнітного поля в технологічних процесах виробництва і переробки продукції рослинництваHTMLPDF
Проведено аналіз існуючих способів та пристроїв застосування енергії електромагнітного поля в технологічних процесах виробництва та переробки сільськогосподарської продукції.
Ступені токсичності деяких складових пестицидів та стимуляторів росту рослин для медоносних бджіл (Apis mellifera L)HTMLPDF
Наведено результати досліджень з вивчення оральної та контактної токсичності для бджіл речовин, що входять до складу пестицидів та інших препаратів і широко застосовуються в сільському господарстві України. Розраховані показники LD50 та LC50 для цих речовин.
Агрономія (ґрунтознавство, землеробство, агрохімія, рослинництво, захист рослин, овочівництво, плодівництво)
Роль вапнування і диференційованого удобрення у відновленні родючості деградованих ґрунтівHTMLPDF
У стаціонарному польовому досліді вивчено вплив вапнування і диференційованого удобрення на відновлення продуктивності деградованого темно-сірого опідзоленого ґрунту в умовах Західного Лісостепу.
Шляхи створення сортів пшениць дворучок з комплексним поєднанням основних ознак і властивостейHTMLPDF
Наведено результати експериментальних досліджень та селекційної роботи зі створення різноманітних гібридних популяцій пшениць дворучок, які поєднують високу морозо- та зимостійкість і врожайність з іншими господарсько цінними властивостями. Величина прояву та диференціація рослин щодо вивчених ознак залежить від генетичних особливостей вихідних форм і ступеня прояву лімітуючих чинників навколишнього середовища.
Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
Аналіз взаємозв'язку між ембріогенезом, фізико-морфологічними показниками та хімічним складом яєць курей різних яєчних генотипівHTMLPDF
Установлено взаємозв'язок між результатами інкубації, фізико-морфологічними показниками та хімічним складом яєць курей різних ліній і гібридів.
Удосконалення способів тимчасового збереження і підсаджування бджолиних матокHTMLPDF
Досліджено відношення бджіл до маток, яких тимчасово утримували в гніздах сімей. Удосконалено способи тимчасового збереження та підсаджування бджолиних маток і визначено їх ефективність порівняно до базових варіантів. Встановлено, що збереження маток за новим способом сприяє уникненню травмування їх бджолами. Доведено, що застосування захисного футляра порівняно з базовим варіантом забезпечує збільшення прийому маток у сім’ях на 42%. Рекомендовано удосконалені способи збереження та підсаджування бджолиних маток використовувати на пасіках.
Ветеринарна медицина
Остеосинтез при переломах кісток передпліччя в ділянках метафізарних хрящів у собакHTMLPDF
Досліджено раціональні методи хірургічних втручань у разі переломів ліктьової та променевої кісток у собак у ділянках проксимальних та дистальних метафізарних хрящів.
Якість і безпека сільськогосподарської продукції
Вплив різних норм мінеральних добрив на якість картоплі, призначеної для переробкиHTMLPDF
Наведено результати дворічних досліджень з вивчення впливу різних норм мінеральних добрив на якість картоплі, призначеної для переробки. Встановлено, що збільшення норм добрив, за умови оптимального співвідношення елементів живлення, не погіршує якість картоплі та її придатності до переробки.
Лісівництво
Особливості росту захисних лісових насаджень та їх вплив на властивості еродованих ґрунтів Овруцько-Словечанського КряжуHTMLPDF
Розроблені математичні моделі росту захисних лісових насаджень (ЗЛН) різного складу, а також їх впливу на поліпшення властивостей ґрунту. Запропоновано інтегральний коефіцієнт грунтопокращення під впливом ЗЛН залежно від їх віку.
Механізація і електрифікація сільськогосподарського виробництва
Експериментальне визначення опору переміщенню пруткових конвеєрівHTMLPDF
Наведено результати експериментального визначення опору переміщенню пруткових конвеєрів
Обгрунтування технологічної схеми ротаційної косарки з пристроєм для усунення повторного перерізання зрізаного травостоюHTMLPDF
Наведено і теоретично обґрунтовано технологічну схему ротаційної косарки з верхнім розміщенням приводу циліндрично-конічних барабанів з вертикальною віссю обертання, всередині яких встановлено кулісні пальцьові механізми. Останні забезпечують зменшення втрат врожаю завдяки усуненню повторного перерізання зрізаного травостою як при робочій фазі ножів, так і під час їх холостого ходу.
Математичне моделювання процесу вібраційного викопування коренеплодівHTMLPDF
На основі варіаційного принципу Остроградського-Гамільтона розроблена нова теорія повздовжніх коливань тіла коренеплоду, закріпленого у ґрунті.
Економіка і організація сільськогосподарського виробництва
Проблеми кадрового менеджменту на підприємствах АПК та шляхи їх вирішення в сучасних умовах господарювання
(на прикладі Закарпатської області)
HTMLPDF
Протягом багатьох років людському чинникові в бізнесі надавалась другорядна роль, підпорядкована фінансовим і виробничим завданням підприємства. Актуальною проблемою сучасного менеджменту є активізація людських ресурсів для досягнення успіху підприємства. Перехід до ринкової економіки, зміна форм власності та стратегії діяльності підприємства викликали зрушення у сфері управління персоналом.
Формування регіонального овочепродуктового підкомплексу в умовах переходу до ринкових відносинHTMLPDF
Розглянуто та проаналізовано формування регіонального овочепродуктового підкомплексу, вивчено питання задоволення потреб населення овочевою продукцією в регіонах.
Нові підходи до експертної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначенняHTMLPDF
Розкрито сутність експертної грошової оцінки ріллі на основі природометричної моделі "Український лан". Результати застосування методики показали її ефективність
Вдосконалення аналітичного обліку витрат у фермерських господарствахHTMLPDF
Розвиток виробництва в фермерських господарствах призводить до збільшення як об'єктів обліку, так і облікової роботи в цілому. У зваявку з цим виникає необхідність їх детальнішої систематизації та виділення головних напрямів облікових робіт, зокрема витрат. В запропонованій Відомості аналітичного обліку витрат (за видами діяльності) наведено їх групування за статтями. Вона дасть змогу методично правильно підрахувати витрати і доходи, контролювати їх рівень, а також відобразити складові фінансових результатів господарської діяльності фермерських господарств за окремими напрямами господарювання.

© 2005-2006 Національний аграрний університет. Посилання при цитуванні є обов´язковими.