Наукові доповіді НАУ
головна

2006 грудень — №4 (5)

У цьому номері представлені рубрики:

Агрономія (ґрунтознавство, землеробство, агрохімія, рослинництво, захист рослин, овочівництво, плодівництво)
Біотехнологія, генетика, екологія
Ветеринарна медицина
Лісівництво
Механізація і електрифікація сільськогосподарського виробництва
Якість і безпека сільськогосподарської продукції
Соціально–гуманітарні, філологічні науки та педагогіка
Агрономія (ґрунтознавство, землеробство, агрохімія, рослинництво, захист рослин, овочівництво, плодівництво)
Зміни якісних показників заморожених плодів чорної смородиниHTMLPDF
Наведено результати порівняльної оцінки свіжих та заморожених плодів чорної смородини за хімічним складом.
Дослідження поглинання комплексних іонів цинку грунтами УкраїниHTMLPDF
Досліджено можливі прийоми активації цинку під впливом мікродобрив хелантного типу. Як ліганди впроваджено розчини NH4OH, CSN2H4, Na4P2O7, Na5P2O7 та комплексон III. Показана залежність поглинання ґрунтами комплексних іонів від хімічної природи, стійкості і концентрації хелантних речовин у розчині.
Втрати ефірної олії хмелю в процесі зберіганняHTMLPDF
Висвітлено питання впливу строків зберігання спресованого хмелю реєстрованих в Україні сортів на вміст ефірної олії.
Встановлено, що втрати ефірної олії залежать від селекційного сорту і її складу.
Вплив гібереліну на насіннєву продуктивність самонесумісних ліній редискиHTMLPDF
Наведено результати з вивчення впливу гібереліну на насіннєву продуктивність самонесумісних інбредних ліній редиски.
Встановлено оптимальні концентрації гібереліну, що дає можливість у двічі збільшити вихід насіння з одиниці площі у самонесумісних ліній редиски.
Вплив сорту й метамірності на обкорінюваність зелених стеблових живців актинідії чудової (ківі)HTMLPDF
Наведено результати дослідження відсоткового виходу обкорінених живців шести сортів ківі залежно від метамірності пагона у різні строки живцювання.
Біотехнологія, генетика, екологія
Динаміка вмісту 137Сs в кормових рослинах борів Українського ПоліссяHTMLPDF
В умовах свіжих борів Українського Полісся проведено аналіз вмісту 137Сs та величини коефіцієнту переходу у головних кормових видах лісових трав. Досліджено можливість використання даного екотопу для випасання молочної худоби.
Оцінка генетичного потенціалу газонних трав та особливості вирощування їх в північному Лісостепу УкраїниHTMLPDF
Розглянуто значення газонних трав як ландшафтноутворюючого і екологічного елементу та необхідність поповнення дефіциту їх насіння в Україні. Представлені результати досліджень з оцінки їх якості в умовах північного Лісостепу України.
Радіоекологічний стан малих річок ПоліссяHTMLPDF
На прикладі басейну р. Норин, типовою за ландшафтною структурою для Полісся, розглянуті гідроморфометричні характеристики її малих приток. Виявлені зв’язки між показниками складових ландшафтних структур басейнів малих річок та роль лісових насаджень в стабілізації потоків радіоактивної речовини.
Ветеринарна медицина
Показники білкового обміну високопродуктивних корів у сухостійний період за умов корекції їх вітаміно-мінерального живленняHTMLPDF
Вивчено вплив вітамінно-мінеральної добавки Баланс на показники білкового обміну в організмі високопродуктивних корів у період сухостою. Встановлено вищі його показники в крові корів дослідних груп, що зумовлено біологічно повноцінною їх годівлею, за рахунок введення до основного раціону вітамінно-мінеральної добавки Баланс.
Зміни клітин крові за бабезіозу у собакHTMLPDF
Вивчені морфологічні зміни крові за експериментального бабезіозу у собак.
Каріометричні показники товстого відділу кишечника молодняку свиней при згодовуванні лактину К–10HTMLPDF
Показано, що каріометричні показники сліпої, ободової та прямої кишок свиней при згодовуванні лактину К–10 характеризуються збільшенням кількості ядер та їх розмірів у слизовій та підслизовій оболонках і незначним зменшенням у м'язовій.
Лісівництво
Аналіз особливостей лісопожежної обстановки та стану протипожежної охорони лісу в зонах радіаційного забрудненняHTMLPDF
Проведено аналіз лісопожежної ситуації, причин виникнення та розвитку лісових пожеж у зв´язку зі станом погоди, лісорослинними та іншими умовами в забруднених радіонуклідами лісах Київської області. Наводяться рекомендації щодо покращення протипожежної охорони забруднених лісів.
Проблеми застосування регуляторів росту рослин при вирощуванні садивного матеріалу деревних порідHTMLPDF
Наведено аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури із застосування біологічно активних речовин, зокрема регуляторів росту і розвитку рослин. Показана актуальність і перспективність використання створених нових препаратів для одержання якісного садивного матеріалу деревних порід.
Природне насіннєве поновлення під наметом природних насаджень сосни звичайної в свіжих суборах та судібровах лісопаркової частини міста Києва та Боярської ЛДСHTMLPDF
Розглянуто дослідні ділянки насаджень сосни звичайної різного віку та відсотком проективного покриття рослин.
Встановлено, що на процес насіннєвого поновлення діє комплекс факторів та поновлення відбувається незадовільно через їх дію в даних лісорослинних умовах.
Багатокомпонентні препарати для підвищення посівної якості насіння деревних порідHTMLPDF
Встановлено позитивну дію ряду високоефективних комплексних препаратів (засоби захисту рослин, плівкоутворювачі, регулятори росту рослин, мікроелементи) для передпосівного обробітку насіння основних деревних лісових порід на підвищення його життєздатності.
Механізація і електрифікація сільськогосподарського виробництва
Діагностування експлуатаційних режимів роботи і захист асинхронного двигуна за температурою сталі та кратністю сили струмуHTMLPDF
Робота присвячена дослідженню способу діагностування експлуатаційних режимів роботи та захисту асинхронних двигунів за температурою сталі та кратністю сили струму.
Якість і безпека сільськогосподарської продукції
Принципи побудови інтегрованої системи управління якістю в медичному закладі санаторно-курортного типуHTMLPDF
Проведено аналіз окремих систем управління якістю і визначені принципи побудови інтегрованої системи управління в медичному закладі санаторно-курортного типу.
Вплив температурних умов та способів зберігання на пивоварні якості гранульованого хмелюHTMLPDF
Наведено детальні дані з вивчення впливу способів та режимів зберігання гранул хмелю тип 90 ароматичних і гірких сортів протягом двох років на зміни пивоварних якостей.
Соціально–гуманітарні, філологічні науки та педагогіка
Методичні підходи до управління якістю післядипломної освіти фахівців ветеринарної медициниHTMLPDF
Зроблено аналіз чинної державної системи післядипломної освіти в цілому та післядипломної освіти фахівців ветеринарної медицини. Викладено можливості застосування принципів ISO 9000 та TQM для управління якістю післядипломної освіти.
Застосування неінтерактивних технологій та засобів комп’ютерного навчання в дистанційному курсі «французька мова» у негуманітарних вищих навчальних закладахHTMLPDF
Розглядається використання не інтерактивних технологій та засобів комп’ютерного навчання в дистанційному курсі «Французька мова» в негуманітарних вищих навчальних закладах.

© 2005-2007 Національний аграрний університет. Посилання при цитуванні є обов´язковими.